Silifke Havadis

Büyükşehir Meclisi'nden Tarihi Karar!

Güncel

Ayşe ÖNEL EREN 2720 Kez Görüntülendi 0

Büyükşehir Meclisi'nden Tarihi Karar!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili kararını verdi!

Plana Evet, Provokasyona Hayır!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin’in önünü açacak olan 1/100 binlik planı, bir grup izleyicinin provokasyon çabalarına rağmen oy çokluğuyla kabul etti.

Belediye Meclisine Kanun Engeli

Uzunca süredir tartışma konusu olan Mersin İl Çevre Düzeni Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de defalarca gündem maddesi olarak ele alındı.

Kentin geleceğine yön vermesi beklenen 1/100 binlik plan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı 1’inci birleşiminde oylamaya sunuldu. Ancak kentin kaderini değiştirecek olan planda, hükümet tarafından hazırlanan kanun ve uluslararası anlaşmalar ile koruma altına alınan Akkuyu bölgesinde herhangi bir düzenlemeye yer verilmedi. Meclis yetkisinin dışında kalan bölge, 1/100 binlik planda mevcut plandaki haliyle bırakıldı. Oylamada, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1/100 binlik çevre düzeni planında, Akkuyu bölgesi ile ilgili kanun dışı karar veremeyeceği ve yetkisini aşamayacağı gerekçeleriyle belirtilen bölgenin mevcut şekli ile meclise getirildiğinin altı çizildi.

Başkan Kocamaz’dan Net Tavır: “Yasa Değişecekse Ben Varım”

Plan hakkında meclis üyeleri fikirlerini aktarırken, bir grup izleyicinin meclise müdahale etme girişimi tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, başta CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı olmak üzere grupta bulunan izleyicilerin mecliste söz söyleme hakları bulunmadığı şeklinde defalarca uyarmasına rağmen grubun provokasyon içerikli sataşmaları meclis toplantısında gerginliğe neden oldu.

Mersin’in geleceğini tayin edecek planla ilgili Akkuyu bölgesinde yetkinin ilgili Bakanlıkta olduğunu ve santral bölgesinin kanun ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alındığını aktaran Başkan Kocamaz, izleyici grubundan gelen sataşmalara şu sözlerle yanıt verdi:

“Biz burada bu planın yetkisi bu mecliste mi değil mi bunu tartışıyoruz. Burada kim ne söylüyorsa bir defa doğruyu söylemiyor. Bu yasayı biz mi çıkardık? Bu yasayı çıkaran Ankara. Orada itiraz etmesi gerekenler de milletvekilleri. Onlar orada sessiz kalacak, hiç bir etkisi olmayacak, sonra gelip burada meclis üyelerini baskı altına alacak. Bizim Anayasa’ya aykırı, kanunlara aykırı bir karar alma yetkimiz var mı? Biz bir yol ayrımındayız. Biz bu planı rafa kaldırdık diyelim, eski plan geçerli olacak. Bunu da ne yazık ki değiştiremiyoruz. Eski plan geçerli olsa ve yeni plan kabul edilmese ne olacak? Mersin bundan ne kazanacak? Elimize ne geçecek? Biraz evvel söylenen o yatırımların hepsi buzdolabında bekleyecek. Mersin nüfusu artarken kendisi geride kalacak. Bizi baskı altına almak isteyenler, yasa çıkarken kendi görevlerini yapmadılar. Yapsalardı bu plan o zaman gündeme gelirdi. 2013 yılında alınan kararın önüne geçerlerdi. Bugün bu meclis, bir cesaret örneği gösterdi ve bu işi üstlendi. Bu plan kanunlara aykırı olamayacağına göre kanunlar çerçevesinde hazırlandı. Geçmişte hazırlanan plana karşı çıkan olmamış şimdi bizim engellememiz isteniyor. Tekrar söylüyorum, meclisin kanun dışı karar alma yetkisi yok. Biz ne karar alırsak alalım Ankara’ya gidecek. Ben bugün Bakanlık yetkilileri ile görüştüm. Bu bölgeleri dışarda bırakarak Mersin’in önünü açalım düşüncesi çıktı. Eğer dışarda yasanın değiştirilmesine yönelik bir çalışma varsa ben de varım. Ama kimse bu meclisten kanunlara ve yönetmeliklere aykırı bir karar çıkmasını beklemesin. Kimse de bu meclisi baskı altına almaya kalkmasın”

Yeni Planla Mersin’in Önü Açılacak

Öte yandan verimli tarım arazilerine sahip olan Mersin, Tarım Bakanlığı’nın görüşü alınarak hazırlanan 1/100 binlik planla bu alanda daha verimli hale gelecek ve tarım arazilerinin gelişigüzel imara açılmasının yolu kapandı. Mevcut planda ilgili Bakanlığın görüşü olmadığı için tarımla ilgili herhangi bir düzenleme olmazken, yeni planda ise tarım arazileri, Bakanlığın önerilerine göre koruma altına alındı.

Ayrıca kent genelinde sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşü alınarak hazırlanan planda, turizm, sanayi ve ticaret alanları ile ilgili birçok değişik yapılarak, bu konularda da yeni yatırım alanları planda yer aldı ve planın oy çokluğuyla kabul edilmesi ile kent genelinde önemli değişimlerin yolu açılmış oldu.

Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında idare tekliflerine ait 10 komisyon raporlarına ait 19 ve gündem dışı 4 madde görüşüldü.

İdare teklif ve komisyon raporlarına ait maddelerin görüşülmesi ve ilgili birim komisyonlarına oy birliği ile havale edilmesinin ardından, meclis toplantısında gündem dışı maddeler konuşuldu.

Toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıllığına MERULAŞ (Mersin Ulaşım ve Toplu Taşıma İşletmeciliği San. Tic. A.Ş)’a devredilen toplu taşıma hizmetlerinin 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi ile ilgili İdareden gelen teklif ilgili komisyonlara gönderildi.

Akdeniz ilçesinde hizmet veren Sosyal Market’in (Dosteli) Erdemli İlçesinde de bir iş yeri kiralanarak hizmete açılması konusundaki idare teklifi ise Plan, Bütçe, Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonlarına gönderildi.

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.