Silifke Havadis

Çul Nedir? Nasıl Dokunur?

Ayşe ÖNEL EREN 8252 Kez Görüntülendi 0

Çul, Türk dokuma sanatının örneklerinden biridir. Orta Asya’dan günümüze kadar gelmiş olan bir sanattır. Günümüzde özellikle Akdeniz Bölgesi ve çevresinde yörükler tarafından kullanılmaktadır. Çulun nasıl yapıldığına gelince; Öncelikle keçi kılı “Eğirtmeç (Kirmen)” adı verilen küçük bir el aletiyle “Kestel” adı verilen ipe dönüştürülür...

Çul, Türk dokuma sanatının örneklerinden biridir. Orta Asya’dan günümüze kadar gelmiş olan bir sanattır. Günümüzde özellikle Akdeniz Bölgesi ve çevresinde yörükler tarafından kullanılmaktadır.

Çulun nasıl yapıldığına gelince;

Öncelikle keçi kılı “Eğirtmeç (Kirmen)” adı verilen küçük bir el aletiyle “Kestel” adı verilen ipe dönüştürülür. Çok uzun ve zahmetli bir iştir.


Sonrasında bu kestel yumakları “Çark” adı verilen bir alet yardımıyla rulo haline getirilerek dokuma işlemine hazır hale getirilir.

İşin en zor ve yorucu kısmı dokumadır. “Istar” adı verilen düzenekle yapılan bu işlemi genelde iki kişi yapmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki bu düzeneğe çulun ana hatlarını oluşturacak olan ipler gerilir. Daha sonra çula verilecek desene göre kesteller renklere göre düzenlenerek “Tarak” adı verilen, ağaçtan yapılmış ağır cisimle sıkıştırılır.

Ve işlem tamam. Zahmetli ve yorucu bir çalışmanın ardından Türk Dokuma Sanatı’nın en güzel örneklerinden biri olan “çul” kullanıma hazır.

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.