Silifke Havadis

"Burada Yetişmez" Dediler, Şimdi Dünya'ya İhraç Ediliyor

Tarım & Hayvancılık

Ayşe ÖNEL EREN 2757 Kez Görüntülendi 0

"Burada Yetişmez" Dediler, Şimdi Dünya'ya İhraç Ediliyor

1960'lı yıllarda ''Arife Abla'' olarak bilinen bir kadın girişimcinin, ''burada yetişmez'' sözlerine aldırmayarak ilk kez başladığı çilek üretiminde büyük mesafe alan Silifke, bugün 300 milyon lira çilek ihraç eden bir ilçe konumuna geldi. ''Arife Abla çileği'' olarak da bilinen üründe bu yıl 80 bin ton rekolte bekleniyor.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, gazetemize yaptığı açıklamada, Silifke'de çilek üretimine 1960'lı yılların başında ziraat mühendisi olan ve yörede ''Arife Abla'' ismiyle bilinen Arife Karcıoğlu tarafından başlandığını söyledi.

İstanbul'dan gelerek yerleştiği Silifke'de toprak tahlili yapan ''Arife Abla''nın toprağın uygun olduğunu görerek çilek ekimine başladığını anlatan Türer, şöyle devam etti:

''Yörede ilk kez çilek ekimi yapıldığını gören diğer çiftçiler 'burada çilek yetişmez, boşuna yorulma' diyerek Arife Abla ile adeta dalga geçmişler. İnatçı Arife Abla eleştirilere kulağını tıkayıp 4 dönümlük tarlasında çilek üretimini başlatmış. Ertesi yıl 6 dönüm daha kiralayıp çilek üretimini 10 dönüme çıkartmış. Arife Abla'nın yaptıklarını ilgi ile izleyen ve para kazandığını gören Silifkeli çiftçiler de çilek ekimine yönelmeye başlamışlar. Her yıl artan üretim alanıyla Silifke çilek üretiminin en önemli merkezlerinden biri olmuşsa bunu bugün hayatta olmayan 'Arife Abla'ya borçludur. Dünyanın en kaliteli çeşitlerinin yetiştiği Silifke'de çilek, genel olarak 'Arife Abla çileği' olarak da bilinir.''

Silifke genelinde bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılmasının beklendiğini, bölgede önemli bir istihdam alanının da oluştuğunu anlatan Türer, yaklaşık bin 500 ailenin çilek üretimiyle uğraştığını, binlerce kişiye de iş imkanı sağlandığını vurguladı.

İHRACAT HER YIL ARTIYOR

İlçede çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan tesislerin bulunduğunu ifade eden Türer, şöyle konuştu:

''İlaç kalıntısı probleminin olmaması, yetiştirilen çilek çeşidinin kaliteli ve pazara dayanıklı olması ihracat için büyük avantaj oluşturuyor. Bunun yanı sıra bölgede soğutma ünitesinin bulunması da ihracat rakamlarımızın her yıl artmasını sağlıyor. İlk olarak 2005 yılında Rusya ve Romanya'ya 4 bin ton çilek göndererek başladığımız ihracat, yıllara göre günümüze kadar 9 bin, 10 bin, 12 bin, 15 bin ve geçen yıl 20 tona ulaştı. Rusya, Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran ve Suudi Arabistan ülkelerine ilçemizden çilek ihracatı yapılmakta.''

İhracatın önümüzdeki yıllarda 20 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiğini vurgulayan Türer, ihracatta Türkiye ekonomisine 300 milyon liralık katkı sağladıklarını belirtti.

Kaynak: http://silifkegundem.com/haber-burada-yetismez-dediler-simdi-dunyaya-ihrac-ediliyor-4414.html

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.