Silifke Havadis

Öğrenciler Entegre Katı Atık Değerlendirme Tesisini Gezdi

Teknoloji

Ayşe ÖNEL EREN 2661 Kez Görüntülendi 0

Öğrenciler Entegre Katı Atık Değerlendirme Tesisini Gezdi

Buluklu İlköğretim Okulu öğrencileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bünyesinde tarafından hayata geçirilen Merkez Sarıibrahimli ‘Entegre Katı Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Tesisi’ni gezdi.

Buluklu İlköğretim Okulu öğrencileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bünyesinde tarafından hayata geçirilen Merkez Sarıibrahimli ‘Entegre Katı Atık Değerlendirme  Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Tesisi’ni gezdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çöpleri kaynağından ayrıştırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sunma, çöpten enerji üretme, çevreye verilen zararları önleme ve sürdürülebilir kentleşme ve ekolojik dengenin korunması amacıyla 2015 yılında hayata geçirilen Merkez Sarıibrahimli’de bulunan tesis Buluklu İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından ziyaret edildi.
Yaklaşık 40 kişiden oluşan öğrenci grubu tesis içerisinde bulunan katı atık tesisi, tıbbi atık tesisi, enerji üretim tesisi ve yapımı devam eden kompast tesisi, fermantasyon tesisi ve diğer tesisleri gezerek Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personelinden bilgi aldı.
Tesiste yaklaşık 43 bin konutun aydınlatma enerjisine eş değer düzeyde saatte 10 MW elektrik üretiminin gerçekleştirildiği, tesisin işletme açılmadan önce çöplerin su, hava, toprak kirliliğine neden olduğu belirtilirken, bu tesisle birlikte çevreye olumsuz etkilerin giderilerek çöpün elektrik enerjisi üretiminde hammadde olarak nasıl kullanıldığı öğrencilere anlatıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık konusunda Mersin’de yaptığı çalışmaları öğrencilerinin görmesi amacıyla tesisi gezdirmek istediğini söyleyen Buluklu İlköğretim Okulu Fen Bilimleri Öğretmeni Özgül Kaya, “Öğrencilerimiz 7. Sınıf öğrencileri ve fen bilimleri dersinde geri dönüşüm ve enerji verimliliğine etkisi konusunu işlemiştik. Öğrencilerimizin bu konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olması ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’de bu konuda yaptığı çalışmaları görmeleri amacıyla buraya getirmeyi hedefledim. Amacım evsel atıkların nasıl değerlendirildiğini, evsel atıklardan üretilen enerjinin enerji verimliliğine katkısını öğrencilerime öğretmekti. Öğrencilerimi buraya getirerek bu amacıma ulaşmış oldum” dedi.
Daha önce katı atık tesisi görmediğini ve çöpten enerji üretildiğini bilmediğini söyleyen Buluklu İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Elife Özer, “ Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu atık tesisini görmeye geldik. Burada attığımız çöplerin nasıl değerlendirildiğini gördüm. Sızıntı suların arıtılarak denize verildiğini, çöplerin üzerinin katmanlar halinde ayrıştırıldığını ve içerisinden çıkan metan gazının ayrıştırıldığını öğrendik. Ben bu tesisi yapanlara çok teşekkür ediyorum. İyi ki yapmışlar. Çöplerimiz değerlendiriliyor. Bu tesisi gördükten sonra evsel ve dönüştürülebilen atıkları ayırmaya özen göstereceğim” şeklinde konuştu.
Çöpün enerji üretiminde hammadde olarak kullanıldığını yeni öğrendiğini ve şaşırdığını belirten Buluklu İlköğretim Okulu 7. Sınıf öğrencisi Başak Önel, “Buraya Büyükşehir Belediyemizin yaptığı tesiste derste işlediğimiz konuları yerinde görerek öğrenmeye geldik. Çok güzel bir tesis yapmışlar. Burada öğrendiklerimden yola çıkarak daha dikkatli olacağım. Ailemi ve arkadaşlarımı çöpleri ayrıştırarak atma konusunda uyaracağım. Çöpten elektrik üretildiğini bilmiyordum, burada öğrendim” diye ifade etti.
Buluklu İlköğretim Okulu 7. Sınıf öğrencisi Umut Kaplan, “Evsel atıklardan enerji üretimi yapıldığını öğrendim. Daha önce böyle bir tesisi gezmemiştim. Daha önce sudan, rüzgârdan, güneşten enerji üretildiğini öğrenmiştik. Evsel atıklardan enerji üretildiğini bugün burada öğrendim. Bundan sonra çöpleri atarken ayrıştırarak atmaya dikkat edeceğim” diye belirtti.
 

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.