Silifke Havadis

Bozkır'ın Tezenesi Neşet Ertaş, Türküleri İle Mersin'de Anıldı

Yaşam

Silifke Havadis 3203 Kez Görüntülendi 0

Bozkır'ın Tezenesi Neşet Ertaş, Türküleri İle Mersin'de Anıldı

MBB’nin ev sahipliğinde, Niğde İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen ‘Neşet Ertaş’ı Anma Gecesi’ gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Niğde İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen ‘Neşet Ertaş’ı Anma Gecesi’ gerçekleştirildi. Gecede ‘Bozkırın Tezenesi’ olarak bilinen büyük saz virtüözü Neşet Ertaş’ın türküleri vatandaşlarla buluşturuldu.

Türküleriyle Türkiye'nin ve dünyanın her köşesinde gönüllerde taht kuran Neşet Ertaş, Mersin’de türküleri ile anıldı. UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş’ın birbirinden güzel türküleri, salonu dolduran vatandaşları hem hüzünlendirdi, hem de neşelendirdi. Abdallık kültürünün en önemli temsilcilerinden, Türk halk müziğinin efsane ismi, saz ve ses üstadı Neşet Ertaş, söylenen türküler ile yine gönüllere taht kurdu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen gecede Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Başaran Öztürk, Niğde İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Baha Altınkaya ve yüzlerce vatandaş yer aldı.

“Derneklerin en öneli görevi, kültürlerini genç nesillere aşılamak”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gecede gerçekleştirdiği konuşmasında, “Böylesine coşkulu ve heyecanlı bir kalabalığın burada bir araya gelmesi, gönüllerini birleştirmesi ve rahmetli büyük ozanımız Neşet Ertaş’ı yad etmesi gerçekten çok güzel ve onur verici bir olay. Baha Başkan bana gelip ‘Salonu bize tahsis edebilir misiniz?’ dediğinde, ‘Salonu doldurabilirseniz verelim’ dedim. Gerçekten bugün salonun bu kadar dolu olması ve bir büyük ozanı yad etmesi, hem Mersinimiz açısından, hem Niğdemiz açısından çok önemli” dedi.

Mersin’de birçok hemşehri derneği bulunduğundan söz eden Başkan Kocamaz, “Bu derneklerin önemi; üstlendiği görev, bölge kültürünü yaşatmak, kültüre sahip çıkmak ve hemşehricilik bilincini geliştirmek, gönülleri buluşturmak. Tabi zaman zaman bu hemşehri dernekleri ile ilgili çeşitli yorumlar da yapılabiliyor ama insanlar kendi doğduğu yerden kopup, doyacağı bir yere göç etmişse burada mutlaka sıla hasretini giderebilmek için zaman zaman bir araya gelmeleri ve kültürlerini kendilerinden sonraki nesillere, özellikle genç nesillere aşılamaları çok önemli” şeklinde konuştu.

“Türk Halk Edebiyatı’na mührünü vurmuş değerli ozanımız: Neşet Ertaş”

Hemşehri derneklerinin ülkede birlik ve beraberliğin tahsisinde önemli rol oynadığından söz eden Başkan Kocamaz, “Bu tür faaliyetlerle hemşehri dernekleri ülkedeki birlik ve beraberliğe katkı koyuyorlar ve kültürlerine sahip çıkıyorlar. Bugün burada olduğu gibi gerçekten Türk Halk Edebiyatı’na mührünü vurmuş değerli bir ozanımız etrafında da hepimizi birleştiriyorlar. Ben öyle inanıyorum ki bugün rahmetli Neşet Ertaş’ın ruhu burada ve aramızda dolaşıyor. Bu tür halk ozanları aslında ülkenin birleşmesi, kaynaşması için ve kültürünün gelecek nesillere aktarılması için hayatlarında çok büyük roller üstlendiler. Belki toprağın altındalar ama halen o rolleri devam ediyor. Rahmetli Neşet Ertaş’ın ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Gecede Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı tarafından Türkiye’ye mal olmuş sanatçı Neşet Ertaş’ın birbirinden güzel türküleri seslendirildi.

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.