Silifke Havadis

Silifke Ülkü Ocakları'ndan Doğu Türkistan'a Destek Yürüyüşü!

Yerel

Silifke Havadis 2387 Kez Görüntülendi 0

Silifke Ülkü Ocakları, Çin tarafından Doğu Türkistan'a uygulanan asimilasyon politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Silifke Ülkü Ocakları'ndan Doğu Türkistan'a Destek Yürüyüşü!

Silifke Ülkü Ocakları, Çin Hükümeti tarafından, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türkleri'ne yönelik uygulanan asimilasyon politikalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında Çin hüküme'tine tepki gösterilirken Uygur Türkleri'ne sahip çıkılması gerektiği vurgulandı. Yürüyüşe katılan vatandaşlar basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Silifke Ülkü Ocakları'ndan Doğu Türkistan'a Destek Yürüyüşü! (2)

Silifke Ülkü Ocakları tarafından yapılan açıklamada "Uygur Türklerine yönelik asimilasyonist bir politika izleyen Çin, Doğu Türkistan’a Çin göçlerini özendirmektedir.

Sincan-Uygur Özerk Bölgesi nüfus verileri incelendiğinde net bir şekilde bölgede Han Çinli sayısının artırıldığı, Uygur Türk nüfusunun ise sistemli ve bilinçli bir şekilde Çin devleti tarafından azaltıldığı görülmektedir. 
Çin devleti, genç Uygur Türk nüfusunu iş bulma bahanesiyle, Uygur Türk çocuklarını ise iyi bir eğitim verme bahanesiyle Çin’in iç bölgelerine göç ettirmektedir. Bu da asimilasyona sebep olarak Çin’in Uygur Türklerinin azınlık haklarının ihlaline yol açmaktadır.

Bölgede 1949 yılında yüzde 7,5’larda olan Han Çinli nüfusu günümüzde yüzde 40’a çıkmış, 1949’da yüzde 75 olan Uygur Türk nüfusu bölgeye yapılan sistemli Han Çinlisi göçleri sonucunda yüzde 46’ya düşürülmüştür.

Bugün gelinen noktada nüfusu gerileyen Uygur Türk halkı, bölgenin ekonomik imkânlarından da Han Çinlileri kadar faydalanamamaktadır. Bölgenin ekonomik geri kalmışlığını gidermek için Çin devletinin ortaya koyduğu politikalar sonucunda Uygur Türk nüfusunun, bölgenin ekonomik imkânlarından daha fazla yararlanması gerekirken tam aksine bu imkanlardan Han Çinlileri daha 
fazla faydalanmaktadır. Bu durum da geçmişten günümüze bölgenin sahibi konumundaki Uygur Türkleri ile Han Çinlileri arasında etnik gerilime yol açmaktadır.

Teorik olarak Çin, başta Doğu Türkistan olmak üzere geri kalmış azınlık bölgelerinde ekonomiyi ve eğitimi 
geliştirmeye yönelik politikalar izlemektedir. Fakat hem ekonomi hem de eğitim politikaları sonucunda en iyi 
imkanlardan yine çoğunluk nüfusa sahip Hanlılar faydalanmaktadır. 
Uygur Türk halkı daha iyi bir gelecek için kendi azınlık okulları yerine daha başarılı Han Çinlilerinin okullarına gitmeye mecbur kalmaktadırlar. Bu okullarda iyi bir eğitim 
alabilmek için de Çince bilmek gerekmektedir. Ayrıca bölge azınlık okullarında kademeli olarak Uygur Türkçesinin yasaklanması, üniversitelerde azınlık sınıflarının sayısının düşürülmesi bunun yanında iyi bir eğitim için Çince 
bilmenin zorunlu olması Uygur Türklerinin kültürel anlamda hızla asimile olmasına yol açmaktadır.
" denildi.

Kaynak: https://www.instagram.com/p/Bsn86ZEFFlv9IUY6sbgIZ9V1iMNW_STNjYdtoA0/

Yorum Yap

Düşüncelerini Alalım?

* E-Posta adresiniz ve telefon numaranız hiçbir yerde yayınlanmaz. Sadece gerektiğinde sizinle iletişim kurmak için kullanılır.

UYARI Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan, içerikle ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.